DIY, sänggavel

Skräddarsy din egen sänggavel. Den här fixar du ganska enkelt, du behöver inte vara direkt händig om du bara följer instruktionerna.


Snygg, sober och tar minimalt med plats samtidigt som det är supersmart förvaring.



Design: Pella Hedeby, Foto: Ragnar Ómarsson för Ikea Livet Hemma.






Du behöver är IKEAS tavelhyllor "Mosslanda" och en måttbeställd MDF skiva. 


Design: Pella Hedeby, Foto: Ragnar Ómarsson för Ikea Livet Hemma.










Så här gör du:
"Gavelns mått anpassades efter en resårmadrass i bredd 160 cm. Finast blir det om gaveln sticker ut lite på varje sida om sängen för ett mer generöst intryck. Vi använda MOSSLANDA tavelhyllor i längderna 115 cm och 55 cm. Tillsammans blir längden 170cm, ett perfekt mått för vår säng. Den 115 cm långa listen fungerar alldeles utmärkt till 90 och 105-sängar och det går ju självklart att kapa listerna för övriga mått.

Höjden på gaveln bestämmer du själv efter tycke och smak och vilken höjd du har på sängens ben. Vi valde att göra gaveln 90 cm hög och lät såga till en 19mm MDF i bygghandeln i måtten 170cm x 90cm. På den skivan skruvade vi sedan fast 2 av tavellisterna (115 + 55cm) så att de låg kant i kant med skivans överkant. Notera att den översta listen monteras upp och ner för att skapa en slät hylla upptill på gaveln. 


Därefter mättade vi ut ett lämpligt avstånd för att rymma böcker och högre magasin och monterade 2 nivåer av tavelhyllor längre ner på skivan. Väljer du en högre gavel kan du komplettera med ytterligare hyllplan. Ett lämpligt höjdmässigt mellanrum mellan tavellisterna kan vara ca 35 – 40 cm för att rymma magasin. Vi monterade inga tavelhyllor längst ner på skivan för att låta gaveln gå fri från sockeln.


Design: Pella Hedeby, Foto: Ragnar Ómarsson för Ikea Livet Hemma.
Efter att tavellisterna är monterade spacklar man skarvar med snickerispackel för att få en mer genuin känsla när hyllan är målad. Slipa hyllan med fint sandpapper och måla därefter i önskad nyans med en fin filtroller för en slät yta. Vi valde en snickerifärg i samma nyans som väggen för ett harmoniskt uttryck och en platsbyggd känsla. Du behöver ofta måla hyllan 2-3 strykningar beroende på val av färg. 

När färgen har torkat är det bara att vända tavelhyllorna så att de lutar in mot väggen. Har du en tung säng till en lägre gavel så räcker det med att placera sängen som motvikt intill gaveln. I annat fall kan du behöva dra fast någon skruv från tavellisternas framkant in i väggen. Skråa in skruven under översta hyllplanet och måla i med färg så syns inte infästningen. Klart!"



Du behöver: (till 160cm säng) 
3 Hylllister, Måslanda längd 115 cm
3 hylllister Måslanda länd 55 cm
1st MDF skiva (vi använde 19mm) i mått 90x170cm
Skruvar anpassade efter tjocklek på lister/skiva
Snickerispackel
Slippapper + ev slipkloss
Snickerifärg i önskad kulör
Slät filtroller och pensel för att komma åt på listerna

text och bild är hämtade från: Ikea Livet Hemma.

Kommentarer

Populära inlägg