Ljusdesign skapar stämningen...En viktig parameter i inredning är ljus. Att ha rätt ljus för rätt ändamål. Det gäller både hemma, på arbetsplatsen och i offentliga miljöer. 


Först och främst för att ljus påverkar oss. Att sitta i ett iskallt ljus och inta en romantisk middag känns inte lockande. 

Inte heller att sitta och plugga i ett sken av ett stearinljus är speciellt bra, om aldrig förr så kommer man troligtvis få både huvudvärk och problem med syn. 


Man kan skapa effekter och illusioner med ljus. De senaste åren så har det varit super poppis att ljusdesigners skapar bilder och illusioner på hus och byggnader. En jag alltid kommer ha i minnet är när de ljussatte Sagrada Familia, ljuset gjorde att det såg ut att rinna vatten från hela den magiska kyrkan och blommor växte fram ur huskroppen. Helt fantastiskt. 


Det är vad man kan skapa med ljus.

Men så mycket behöver man inte ha hemma ;) Men, det är ett effektivt verktyg att skapa den känsla eller funktion man vill ha. Det är lika irriterande med ett för starkt ljus som med ett för starkt och bullrigt ljud. 


Så att använda våra sinnen som utgångspunkt, och så klart vilken funktion har rummet, ska det vara mysigt, eller ska man bli allert tex? 

Sedan fortsätter man att ställa de frågorna man behöver för att komma fram till rätt behov, och det här kan man självklar få hjälp med från proffs. Ljus är ett fantastiks verktyg som vi borde använda mer av i våra omgivningar. 

Kommentarer

Populära inlägg