Ljusets kraft...

Jag tror nog alla är medvetna om hur viktigt ljuset är för att vi ska må bra. Och vi nordbor som har fantastiska ljusa somrar och sen ljusfattiga vintrar, vet hur vi påverkas. När ljuset kommer är det inte bara naturen som blommar upp, även människorna får leenden ansikten och glittrande ögonen. Energin är återställd!

När vi pratar om inredning och göra våra hem mysiga, så borde vi försöka släppa in ljuset mer. Använda varenda lite möjlighet till att dra nytta av dagsljuset. 


Ljuset påverkar oss så mycket så det är en minst lika viktig faktor som att ha tillgång till rinnande vatten, el etc.… och för ett antal decennier sedan när det blev mycket ”energisparande” i byggandet av nya bostäder, tog man bort fönster, och de som blev kvar blev supersmå! Ja, jag förstår tanken på att spara energi och vår natur, men det är galet när det går på bekostnad av vårt ljusbehov, vilket betyder hälsa. Då måste man hitta andra lösningar för att sänka energiförbrukningen.

Vi borde bygga för att må bra, och det är klart många parametrar som ska in, i det, både funktion, sömn, vila, matlagning men oxå ljuset. Jag älskar stora panoramafönster, det står på min önskelista, men även att ha ett ljusinsläpp i taket på valda platser vore ljuvligt.

Kommentarer

Populära inlägg