Katalonien självständigt...

I går var det val igen, och denna gången blev det seger till att vara självständiga, och att Katalonien blir ett eget land.


Förra året förbjöd dock författningsdomstolen i Spanien en bindande folkomröstning, den gjordes symboliskt. Då var deltagandet lågt, knappt hälften röstade, men utgången då var att 80% av de som röstade var för en delning.


Och nu är det alltså fastställt, men det är en lång väg dit, gårdagens val visar att man är enig i parlamentet, men inte bland väljarna.

Det är många frågor som ska lösas, bland annat så kommer vi inte tillhöra EU längre och måste få fram en egen valuta. Även att pensioner brinner inne etc... Vi får väl se hur det blir.  Först blir det en prövningstid / förhandlingstid med Spanien / EU, under 18 månader, sedan en formell bindande folkomröstning av den framtagna konstitutionen.

Och hur det blir/förändras för oss icke Katalaner vette gudarna. Så det blir nog mycket diskuterande, och svettiga 18 månader vi har att se fram emot, och om man kan bo kvar som utlandssvensk får vi väl se. beror helt på hur det politiska klimatet kommer att skruvas upp... Men förändringar blir det, helt klart...
**

KATALONIEN OCH FRANCO

Spanien blev republik 1931 och Katalonien fick då stor självständighet. Under spanska inbördeskriget 1936 till 1939 var Katalonien en av stöttepelarna för den sittande republikanska regeringens kamp mot de fascistiska upprorsmännen under general Franco.
När Franco intog Barcelona 1939 var det början till det republikanska Spaniens undergång. Under Francos extremt högernationalistiska välde berövades Katalonien sin autonomi.
Inför söndagens val har den katolska kyrkan uttryckt motstånd mot självständighetssträvandena, vilket tagits mycket illa upp av självständighetsrörelsen i Katalonien eftersom man erinras om Francos brutala välde i Katalonien.
** källa:SVT nyheter / Bo Inge Andersson.
Bilder: Google 


Kommentarer

Populära inlägg