Stora kök mättar många munnar...

Jag har inrett en del restaurangkök tidigare och jag måste säga att det är riktigt kul. Skillnaden mellan ett storkök och ett vanligt kök är att det måste klara att tillredas så mycket mera mängder. Det måste vara praktiskt, vilket det i och för sig måste vara i ett vanligt kö oxå. Det bör finnas värmelampor och kantiner för att hålla maten varm tills den serveras. 


Det måste vara större, det ska finnas massor att berednings och tillagnings-ytor samt förvaring. Det är kallförvaring, torrförvaring och kött, potatis och grönsaker får inte tillredas på samma plats. 

Hälsovårdsmyndigheten har exakta regler på hur ett kök måsta vara för att det ska bli godkänt som en plats för att tillgå och servera/utskänka mat till andra.

Det ska ha en viss specifik funktion. varför storkök ofta är gjorda i rostfritt stål har en betydelse, det är lätt att hålla rent tex. 


I dag är det många inredare, stylister, designers som sneglar just åt ”storköks-looken” som en inspirationskälla med sina råa kala, metalliska ytor, stora lampor m.m. Men sedan adderar mer mjuka material och inredningsprylar för att få ett snygg och funktionell kök. Jag måste erkänna att det är en stil som absolut tilltalar mig. 


Oavsett om funderar på att göra ett vanligt kök, eller storkök, rådgör alltid med en fackman och hjälp och inspiration. 

Kommentarer

Populära inlägg